Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zucchini fritters & Friterad Zucchiniblomma

Med syrlig Avocadocréme & Tomatconcassé

Krispiga fritters med god fyllig smak, passar perfekt till en syrlig och krämig sås på avocado.
 
Zucchiniblommor kan vara knepigt att få tag på i vanliga mataffärer, men har man möjlighet ska man absolut odla egna.
Zucchini är något av det mest lättodlade i grönsakslandet!

Zucchini Fritters

  • 1 zucchini (ca 3 dl riven)
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 3/4 dl rismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Gör såhär:

  1. Riv zucchini på rivjärn. Salta och låt rinna av i durkslag 10- 15 min. Krama ur försiktigt.
  2. Skiva löken tunt
  3. Blanda alla ingredienser
  4. Värm upp olja 2 cm olja i en stekpanna eller kastrull. Mät upp 170 grader om du har en termometer. Annars låter du oljan bli varm på medelhög temperatur i ett par minuter. Min spis har effektlägen 1-9 och jag brukar ha på 7 när jag friterar.
  5. Forma små biffar och lägg i oljan med hjälp av en hålslev.
  6. Fritera ett par minuter på varje sida.
  7. Ta upp, lägg på hushållspapper innan servering

Friterade Zucchiniblommor

  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl rismjöl (alt. majsstärkelse, vetemjöl)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • ca 2 dl olja

Gör såhär:

  1. Rör ihop samtliga ingredienser.
  2. Värm olja enligt samma princip som receptet ovan.
  3. Doppa blommorna i smeten, låt rinna av något och lägg i den heta oljan
  4. Fritera någon minut på varje sida
  5. Lägg på hushållspapper, strö lite flingsalt på och servera genast.

Syrlig Avocadocrème

  • 1 Avocado
  • 1 msk Creme Fraiche
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1/2 pressad citron
  • 1 nypa salt

Mosa avokadon med en gaffel och tillsätt sedan övriga ingredienser

Enkel tomatconcassé

  1. Klyfta tomater och skär bort kärnhuset. Vill man vara ambitiös skär man även bort skalet.
  2. Hacka sedan tomaterna fint. Blanda med lite salt, olivolja och något hackat kryddgrönt (basilika, persilja eller oregano)