Zucchini fritters & Friterad Zucchiniblomma
Med syrlig Avocadocréme & Tomatconcassé
Krispiga fritters med god fyllig smak, passar perfekt till en syrlig och krämig sås på avocado.
Zucchiniblommor kan vara knepigt att få tag på i vanliga mataffärer, men har man möjlighet ska man absolut odla egna.
Zucchini är något av det mest lättodlade i grönsakslandet!
Zucchini Fritters
- 1 zucchini (ca 3 dl riven)
- 1 gul lök
- 1 ägg
- 3/4 dl rismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
Gör såhär:
- Riv zucchini på rivjärn. Salta och låt rinna av i durkslag 10- 15 min. Krama ur försiktigt.
- Skiva löken tunt
- Blanda alla ingredienser
- Värm upp olja 2 cm olja i en stekpanna eller kastrull. Mät upp 170 grader om du har en termometer. Annars låter du oljan bli varm på medelhög temperatur i ett par minuter. Min spis har effektlägen 1-9 och jag brukar ha på 7 när jag friterar.
- Forma små biffar och lägg i oljan med hjälp av en hålslev.
- Fritera ett par minuter på varje sida.
- Ta upp, lägg på hushållspapper innan servering
Friterade Zucchiniblommor
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl rismjöl (alt. majsstärkelse, vetemjöl)
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- ca 2 dl olja
Gör såhär:
- Rör ihop samtliga ingredienser.
- Värm olja enligt samma princip som receptet ovan.
- Doppa blommorna i smeten, låt rinna av något och lägg i den heta oljan
- Fritera någon minut på varje sida
- Lägg på hushållspapper, strö lite flingsalt på och servera genast.
Syrlig Avocadocrème
- 1 Avocado
- 1 msk Creme Fraiche
- 1/2 vitlöksklyfta
- 1/2 pressad citron
- 1 nypa salt
Mosa avokadon med en gaffel och tillsätt sedan övriga ingredienser
Enkel tomatconcassé
- Klyfta tomater och skär bort kärnhuset. Vill man vara ambitiös skär man även bort skalet.
- Hacka sedan tomaterna fint. Blanda med lite salt, olivolja och något hackat kryddgrönt (basilika, persilja eller oregano)