Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Spagetti med ädelost, portvinskonfiterad rödlök, mandelflarn

Ädelost och portvin är en klassisk smakkombination. Här är ett enkelt exempel på hur en smakförutsättning kan ge ett nytt och kanske oväntat resultat om man ändrar tillagning och metod.
Det är ett vanligt tillvägagångsätt när man som kock ska komma på nya rätter. Man tar något välbekant och möblerar om bland råvaror, texturer etc.

Till 2 personer

  • 150-200g spagetti
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1- 1,5 dl valfri ädelost (Roquefort, St Agur, Gorgonzola, Kvibille… )
  • 1 rödlök
  • 3/4 dl portvin
  • 1 klick smör
  • 1 msk socker
  • 1 msk god vinäger

Gör såhär:

Portvinskonfiterad rödlök

  1. Skiva löken tunt och lägg i en stekpanna eller bredare gryta.
  2. Slå på portvin, vinäger, socker och smör
  3. Låt puttra på svag – medelvärme medan du gör resten av rätten. Rör om ibland. Den ska koka helt torrt, men försiktigt så den inte bränns.

Spagetti med ädelost

  1. Koka spagettin lite mer än halvfärdig. Den ska ha kvar en ordentlig kärna.
  2. Rosta under tiden mandelflarn i en torr panna tills de fått lite färg
  3. Häll spagettin i en panna tillsammans med 1.5 dl av pastavattnet
  4. Slå på grädde och smula i osten
  5. Låt puttra i ett par minuter tills såsen tjocknat och pastan känns lagom färdig.
  6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  7. Toppa med rödlöken och de rostade mandelflarnen

Övning i kreativitet

Ett enkel övning i kreativitet är att tänka på en smakkombination du verkligen gillar och sedan klura ut sätt att variera den på. Din favoritfrukost-kombo kanske kan transformeras till en helt fantastisk dessert eller förrätt vem vet?