Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sötpotatisgnocchi med rostad vitlök och citron

Gyllene och krispiga gnocchi stekta i smör tillsammans med mandlar.

Det här receptet är enkelt att dela in i flera steg. Man kan baka sötpotatisarna och göra “degen” ena dagen, forma dem nästa dag för att sedan koka och steka dem vid serveringstillfället

Till 4 portioner

  • 3 sötpotatisar
  • 3 vitlöksklyftor
  • zest från 1/2 citron
  • 3 dl vetemjöl + 0.5 dl till utbakning
  • 100 g delade mandlar
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar
  • 3 msk matolja

Gör såhär:

  1. Gnid in sötpotatisarna med lite olja och baka i ugn tillsammans med vitlöksklyftorna (med skal) 150 grader ca 45 min. Känn med sticka eller kniv så de är mjuka rätt igenom
  2. Halvera sötpotatisen och gröp ur dem med en sked.
  3. Hacka den rostade vitlöken fint
  4. Mosa potatis, vitlök, citronzest och 1 tsk flingsalt med en gaffel till en slät smet
  5. Tillsätt mjölet och arbeta samman till en deg. Den ska vara lite kladdig men ändå hålla ihop.
  6. Mjöla, täck med plast och låt vila i kyl minst 30 min.
  7. Dela degen i fyra delar, mjöla och rulla ut till ca 2 cm tjocka längder
  8. Dela i 1 cm bitar och lägg på en tallrik
  9. Koka i saltat vatten med ett par msk olja i ca 3-4 minuter. När de flyter till ytan är de klara.
  10. Låt svalna något och knaperstek sedan i smör tillsammans med mandlar (ca 5 min på medelvärme)
  11. Toppa med lite extra flingsalt och nymalen svartpeppar

Serverades här med färska vinbär och crème fraiche