Sötpotatisgnocchi med rostad vitlök och citron
Gyllene och krispiga gnocchi stekta i smör tillsammans med mandlar.
Det här receptet är enkelt att dela in i flera steg. Man kan baka sötpotatisarna och göra “degen” ena dagen, forma dem nästa dag för att sedan koka och steka dem vid serveringstillfället
Till 4 portioner
- 3 sötpotatisar
- 3 vitlöksklyftor
- zest från 1/2 citron
- 3 dl vetemjöl + 0.5 dl till utbakning
- 100 g delade mandlar
- 50 g smör
- salt
- peppar
- 3 msk matolja
Gör såhär:
- Gnid in sötpotatisarna med lite olja och baka i ugn tillsammans med vitlöksklyftorna (med skal) 150 grader ca 45 min. Känn med sticka eller kniv så de är mjuka rätt igenom
- Halvera sötpotatisen och gröp ur dem med en sked.
- Hacka den rostade vitlöken fint
- Mosa potatis, vitlök, citronzest och 1 tsk flingsalt med en gaffel till en slät smet
- Tillsätt mjölet och arbeta samman till en deg. Den ska vara lite kladdig men ändå hålla ihop.
- Mjöla, täck med plast och låt vila i kyl minst 30 min.
- Dela degen i fyra delar, mjöla och rulla ut till ca 2 cm tjocka längder
- Dela i 1 cm bitar och lägg på en tallrik
- Koka i saltat vatten med ett par msk olja i ca 3-4 minuter. När de flyter till ytan är de klara.
- Låt svalna något och knaperstek sedan i smör tillsammans med mandlar (ca 5 min på medelvärme)
- Toppa med lite extra flingsalt och nymalen svartpeppar