Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rödvinsrisotto med smörfriterad salvia, nektariner, persika och fetaost

Till 2 portioner

Rödvinsrisotto

  • 1/2 finhackad röd lök
  • lite olja eller smör
  • 2 dl arborioris eller liknande
  • 4,5 dl god buljong.
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 näve riven parmesan

Gör såhär:

  1. Fräs löken
  2. Ta i riset och fräs lite till
  3. Ta i vinet och låt det mesta koka bort
  4. Tillsätt 2 dl varm buljong och låt koka in. Rör om nån gång ibland.
  5. Tillsätt resten av buljongen (varm)
  6. Smaka på riset. Det ska vara en kärna kvar men inte vara hårt.
  7. Lägg på ett lock och ställ åt sidan

Friterad Salvia

  • ca 10 blad färsk salvia
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja

Gör såhär:

  1. Värm smöret och oljan i en liten kastrull på medelhög värme. Testa att doppa ett salviablad i fettet efter en stund. Fräser det så ta i alla bladen och rör runt med en pincett eller gaffel. Fritera nån minut. Passa på värmen så att inte smöret bränner vid. Detta ska nämligen tillsättas till risotton.
  2. Ta upp de bladen och lägg på hushållspapper
  1. Häll smörblandningen från salvian i risotton. Spara bottensatsen om den ser väldigt mörk ut då den kan vara lite bitter.
  2. Tillsätt parmesanost, rör om.
  3. Servera med skurna nektariner, persikor och smulad fetaost