Rödvinsrisotto med smörfriterad salvia, nektariner, persika och fetaost
Till 2 portioner
Rödvinsrisotto
- 1/2 finhackad röd lök
- lite olja eller smör
- 2 dl arborioris eller liknande
- 4,5 dl god buljong.
- 1,5 dl rött vin
- 1 näve riven parmesan
Gör såhär:
- Fräs löken
- Ta i riset och fräs lite till
- Ta i vinet och låt det mesta koka bort
- Tillsätt 2 dl varm buljong och låt koka in. Rör om nån gång ibland.
- Tillsätt resten av buljongen (varm)
- Smaka på riset. Det ska vara en kärna kvar men inte vara hårt.
- Lägg på ett lock och ställ åt sidan
Friterad Salvia
- ca 10 blad färsk salvia
- 50 g smör
- 2 msk olivolja
Gör såhär:
- Värm smöret och oljan i en liten kastrull på medelhög värme. Testa att doppa ett salviablad i fettet efter en stund. Fräser det så ta i alla bladen och rör runt med en pincett eller gaffel. Fritera nån minut. Passa på värmen så att inte smöret bränner vid. Detta ska nämligen tillsättas till risotton.
- Ta upp de bladen och lägg på hushållspapper
- Häll smörblandningen från salvian i risotton. Spara bottensatsen om den ser väldigt mörk ut då den kan vara lite bitter.
- Tillsätt parmesanost, rör om.
- Servera med skurna nektariner, persikor och smulad fetaost