Parmesangratinerad zucchini, rostat matvete, tahini/limeyoghurt, fermenterade krusbär
Det här är en kul rätt att göra för att smakkombinationerna blir så tydliga och de olika smakelementen är lätta att separera.
Vi har knaprigt rostat matvete, krämig sötaktig gratinerad zucchini. Tahiniyoghurten och de fermenterade krusbären kommer med det man på engelska kallar “tart” och som inte är helt lätt att hitta på svenska. Nånting som är friskt och syrligt med en aning strävhet/beska. En viktig smakkategori tycker jag som man inte får glömma bort, (tänk grapefrukt, rabarber, yoghurt, gräddfil.)
De fermenterade krusbären finns i en egen tidigare post på instagram om man är nyfiken på dem. Man kan såklart byta ut dem mot nåt annat som har liknande egenskaper – syrliga vindruvor, äpple, nånting inlagt såsom gurka eller rödlök.
Till 2 personer
(som för- eller mellanrätt)
- 1/2 dl matvete (ångbehandlat)
- 1 stor zucchini, eller 2 mindre
- 3/4 dl riven parmesan
- 1/2 dl krämig yoghurt (minst 4% fett)
- 1 msk tahini (gärna den mörka, rostade varianten)
- 1 tsk limejuice
- 2 msk olivolja
- salt, peppar
Gör såhär:
- Rosta matvete 5-7 min i torr panna på medelhög-hög värme. Rör om ofta.
- Dela zucchini i längder. Först på mitten, dela sedan varje halva i tre delar.
- Bryn zucchinistavarna i olivolja på alla sidor
- Lägg på plåt med bakplåtspapper. Salta, peppra och strö över parmesan. Baka i ugn 185 grader ca 15 min
- Blanda yoghurt med limejuice, tahini och en nypa salt