Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mustig rödvinsgryta med rotsaker och belugalinser serveras samt potatispuré med gruyere och champinjon

Här vill vi ha så fyllig smak som möjligt.
Tre goda vänner i jakten på detta;

  1. Bryn/karamellisera grönsakerna länge med tomatpuré och gärna smör. Det naturliga sockret i grönsakerna behöver tid för att komma upp i temperatur och därmed få den eftersökta djupare smaken. Smöret innehåller proteiner som vid upphettning ytterligare skapar smaskigt smakdjup (s.k. maillardreaktion)
  2. Umami – Selleri, svamp, tomatpuré och soja är goda källor till umami. Umami = mustighet
  3. Reducera – Låt grytan stå på tills den tjocknar av sig självt. I takt med att vattnet försvinner koncentreras smakerna

Ingredienser 3-4 portioner

  • 1/2 rotselleri
  • 1 rejäl palsternacka
  • 1 stor lök
  • 1-2 morötter
  • ca 7-8 champinjoner
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl beluga linser
  • ca 25 g smör + 1/2 dl olivolja
  • 6 dl vatten
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk soja (japansk)
  • 1 buljongtärning
  • 1 tsk salt

Torkade kryddor

  • 1 msk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 3 lagerblad
  • 3 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • Bouquet garni (ett knyte med färska kryddor, valfritt)
    här; salvia, timjan, rosmarin, fänkålskrona

Gör såhär:

  1. Dela grönsakerna (utom vitlöken) i ca 1,5 cm bitar, halvera champinjonerna
  2. Bryn grönsakerna med tomatpuré i ca 15 minuter i smör + olivolja
  3. Ta i kryddorna, linserna, buljongtärningen, vin, vatten, soja och salt.
  4. Låt småputtra ca 40 min.

Potatipuré med Gruyere och champinjon 4 portioner

  • ca 8 potatisar
  • 50 gr smör
  • 2 dl mjölk
  • 100 gr gruyereost
  • 4 champinjoner

Gör såhär:

  1. Koka potatis helt mjuk
  2. Riv gruyere och färska champinjoner grovt på rivjärn
  3. Värm mjölk och smör och mixa i ost och svamp med stavmixer.
  4. Pressa potatisen i en skål och rör i den varma mjölkblandningen. Alt. använd elvisp.
  5. Smaka av med salt och peppar