Mustig rödvinsgryta med rotsaker och belugalinser serveras samt potatispuré med gruyere och champinjon
Här vill vi ha så fyllig smak som möjligt.
Tre goda vänner i jakten på detta;
- Bryn/karamellisera grönsakerna länge med tomatpuré och gärna smör. Det naturliga sockret i grönsakerna behöver tid för att komma upp i temperatur och därmed få den eftersökta djupare smaken. Smöret innehåller proteiner som vid upphettning ytterligare skapar smaskigt smakdjup (s.k. maillardreaktion)
- Umami – Selleri, svamp, tomatpuré och soja är goda källor till umami. Umami = mustighet
- Reducera – Låt grytan stå på tills den tjocknar av sig självt. I takt med att vattnet försvinner koncentreras smakerna
Ingredienser 3-4 portioner
- 1/2 rotselleri
- 1 rejäl palsternacka
- 1 stor lök
- 1-2 morötter
- ca 7-8 champinjoner
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl beluga linser
- ca 25 g smör + 1/2 dl olivolja
- 6 dl vatten
- 2 dl rött vin
- 2 msk soja (japansk)
- 1 buljongtärning
- 1 tsk salt
Torkade kryddor
- 1 msk timjan
- 1 tsk rosmarin
- 1 tsk fänkålsfrö
- 3 lagerblad
- 3 kryddpepparkorn
- 5 svartpepparkorn
- Bouquet garni (ett knyte med färska kryddor, valfritt)
här; salvia, timjan, rosmarin, fänkålskrona
Gör såhär:
- Dela grönsakerna (utom vitlöken) i ca 1,5 cm bitar, halvera champinjonerna
- Bryn grönsakerna med tomatpuré i ca 15 minuter i smör + olivolja
- Ta i kryddorna, linserna, buljongtärningen, vin, vatten, soja och salt.
- Låt småputtra ca 40 min.
Potatipuré med Gruyere och champinjon 4 portioner
- ca 8 potatisar
- 50 gr smör
- 2 dl mjölk
- 100 gr gruyereost
- 4 champinjoner
Gör såhär:
- Koka potatis helt mjuk
- Riv gruyere och färska champinjoner grovt på rivjärn
- Värm mjölk och smör och mixa i ost och svamp med stavmixer.
- Pressa potatisen i en skål och rör i den varma mjölkblandningen. Alt. använd elvisp.
- Smaka av med salt och peppar