Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Helgrillad blomkål med smör

1 st blomkål
ca 75 gr smör
flingsalt

För att sätta en god röksmak behöver man lite träflis eller träbitar. Dessa finns att köpa, men man kan skära till egna om man har en bit trä hemma. Undvik gran och tall som har för mycket kåda i sig, annars fungerar i stort sett vad som helst.
Har man en röklåda att lägga dem i är det utmärkt annars lägger man bara bitarna direkt på glöden.
Eter 10-15 minuter har de brunnit ut men har under den tiden hunnit smaksätta tillräckligt. Gillar man stark röksmak fyller man på med mer flis.

Gör såhär:

  1. Börja med att tända briketter på ena sidan av grillbotten. Vänta till du har en jämn och fin glöd.
  2. Lägg en hel blomkål på en dubbelvikt bit aluminium folie. Täck blomkålen med smör, minst 5mm tjocka skivor.
  3. Vik/Skrynkla ihop folien så du får en kant runt blomkålen. Detta så att det goda smöret inte ska rinna ut.
  4. Placera foliepaketet på den sida där briketterna inte är. Lägg några träbitar på glödbädden, på med lock och baka i ca 45 min.
  5. Känn med en sticka eller kniv så blomkålen är mjuk rakt igenom.
  6. Skiva rakt över, häll på smöret som nu är brynt och har en härlig rökighet och toppa med flingsalt.

Tips!
Passa på att låt något annat gå med i grillen. Jag tog en hel gul lök, (skalet på) man kan ta en hel zucchini, aubergine, paprika, kokt potatis, hela vitlökar som man sedan gör en aioli på ….