Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Halvskånsk äggakaka

Vadå halvskånsk?
Ja, det är komplicerat. Jag är Östgöte, och brukar laga äggakaka enligt detta enkla recept. Jag vet inte om det är “rätt” men det har fått godkänt av skånska infödingar.
Helskånsk eller halvskånsk – god är den i alla fall!

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 1dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 klick smör

Gör såhär:

  1. Blanda ägg och mjöl till en slät smet
  2. Ta i mjölken och saltet
  3. Smörj en ugnsäker stekpanna eller form med ett rejält lager smör.
  4. Häll i smeten, grädda på 175 grader i ca 15 min tills den puffat upp sig och fått fin färg.

Äts traditionellt med lingon och stekt fläsk.

Andra goda tillbehör:

  • Salta mandlar, honung och citron
  • Knaperstekt ostronskivling, rostad lök
  • Västerbottenost, picklad rödlök, creme fraiche
  • Råkostsallad på morot, fänkål, stjälkselleri
  • Krämig sallad med roman, ricotta och rädisor