Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gul zucchinichutney

Lyxig till tapas/ostbrickan med sin vackra gula färg och eleganta smak av citron & saffran.

Att koka chutney är ett av de enklare sätten att ta tillvara säsongens “överflöd”. Också ett kul sätt att passa på att vara lite kreativ. Blanda i torkade kryddor, färska kryddor, variera grönsaker, lek med färger, former och texturer genom att ge olika ingredienser olika lång koktid, använda en smaksatt vinäger…..the sky is the limit!

Ingredienser

  • 400 gram gul zucchini (ungefär 1 stor)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron skal + saft
  • 0,75 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl socker
  • 0,25 gram saffran (1/2 paket)
  • 1 nypa salt

Gör såhär:

  1. Tärna zucchini i ca 0,5 cm bitar (spara en liten bit med mycket gult skal till senare)
  2. Finhacka lök och vitlök
  3. Riv skalet av citronen
  4. Pressa ur citronsaften och häll i ett decilitermått. Fyll på med vinäger tills du fått 1 dl.
  5. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt småputtra på svag värme ca 40 min. Rör om ibland.
  6. Skär den lilla biten zucchini som blev över i små (2mm) bitar. Lägg i och låt puttra ytterligare 5 min. Detta moment är valfritt men ger en trevlig variation i textur, färg och form.
  7. Lägg upp i väl rengjorda burkar. Täck med lock och förvara i kyl. Ska hålla i minst en månad men förhoppningsvis är den slut innan;)