Gul zucchinichutney
Lyxig till tapas/ostbrickan med sin vackra gula färg och eleganta smak av citron & saffran.
Att koka chutney är ett av de enklare sätten att ta tillvara säsongens “överflöd”. Också ett kul sätt att passa på att vara lite kreativ. Blanda i torkade kryddor, färska kryddor, variera grönsaker, lek med färger, former och texturer genom att ge olika ingredienser olika lång koktid, använda en smaksatt vinäger…..the sky is the limit!
Ingredienser
- 400 gram gul zucchini (ungefär 1 stor)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 citron skal + saft
- 0,75 dl äppelcidervinäger
- 2 dl socker
- 0,25 gram saffran (1/2 paket)
- 1 nypa salt
Gör såhär:
- Tärna zucchini i ca 0,5 cm bitar (spara en liten bit med mycket gult skal till senare)
- Finhacka lök och vitlök
- Riv skalet av citronen
- Pressa ur citronsaften och häll i ett decilitermått. Fyll på med vinäger tills du fått 1 dl.
- Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt småputtra på svag värme ca 40 min. Rör om ibland.
- Skär den lilla biten zucchini som blev över i små (2mm) bitar. Lägg i och låt puttra ytterligare 5 min. Detta moment är valfritt men ger en trevlig variation i textur, färg och form.
- Lägg upp i väl rengjorda burkar. Täck med lock och förvara i kyl. Ska hålla i minst en månad men förhoppningsvis är den slut innan;)