Grillad zucchini – gratinerad med rökt ost, bönsallad samt tomatsås med saffran och mörk choklad
Till 4 portioner
Grillad och gratinerad zucchini
- 2 st normalstora zucchini
- 100-150 gr rökt hårdost
- 150 gram Fetaost
- 1/2 burk cannelinibönor
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
Gör såhär:
- Skiva zucchini i ca 2 cm tjocka skivor
- Grilla (eller stek i panna) så de får färg på bada sidor.
- Tryck till med baksidan på en matsked på varje skiva så det bildas en lite grop
- Riv osten, smula fetaost och mosa ihop med bönor, olivolja och en riven vitlöksklyfta
- Fördela blandningen på zucchinin och gratinera i ugn på övervärme 275 grader, tills de fått en gyllene färg.
Tomatsås med saffran, rött vin och mörk choklad
- 2 msk olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 1 burk krossade, hela eller passerade tomater, (ju godare desto godare sås;)
- 1/2 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 0,25 g saffran (1/2 paket)
- 1,5 dl rött vin
- 50 gram mörk (minst 70%) choklad
Gör såhär:
- Fräs hackad lök och vitlök i olivolja
- Ta i tomatpuré, saffran, fräs lite till
- Tillsätt vinet och låt koka ihop i ett par minuter
- Ta i tomaterna och låt sjuda i 10-15 min
- Ta kastrullen från värmen och riv i chokladen.
- Rör runt och smaka av med salt peppar
Bönsallad med fermenterad rabarber
Se separat inlägg för recept på fermenterade rabarber. Man kan givetvis hoppa över dessa, ha i lite skivat äpple istället eller bara njuta av bönorna och rödlöken som de är!
- ca 200 gr vaxbönor
- en halv rödlök
- 2 msk god vinäger
- 2 msk olivolja
- 2 tsk honung eller socker
- 1 tsk salt
Gör såhär:
- Skiva löken tunt och blanda med vinäger, olja , honung och salt. Låt stå minst 15 min.
- Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 1-3 min, (helt beroende på hur mycket krisp man vill ha.)
- Häll av och skölj hastigt i kallt vatten.
- Blanda med löken och ev. skivad fermenterad rabarber