Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Grillad zucchini – gratinerad med rökt ost, bönsallad samt tomatsås med saffran och mörk choklad

Till 4 portioner

Grillad och gratinerad zucchini

  • 2 st normalstora zucchini
  • 100-150 gr rökt hårdost
  • 150 gram Fetaost
  • 1/2 burk cannelinibönor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja

Gör såhär:

  1. Skiva zucchini i ca 2 cm tjocka skivor
  2. Grilla (eller stek i panna) så de får färg på bada sidor.
  3. Tryck till med baksidan på en matsked på varje skiva så det bildas en lite grop
  4. Riv osten, smula fetaost och mosa ihop med bönor, olivolja och en riven vitlöksklyfta
  5. Fördela blandningen på zucchinin och gratinera i ugn på övervärme 275 grader, tills de fått en gyllene färg.

Tomatsås med saffran, rött vin och mörk choklad

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade, hela eller passerade tomater, (ju godare desto godare sås;)
  • 1/2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,25 g saffran (1/2 paket)
  • 1,5 dl rött vin
  • 50 gram mörk (minst 70%) choklad

Gör såhär:

  1. Fräs hackad lök och vitlök i olivolja
  2. Ta i tomatpuré, saffran, fräs lite till
  3. Tillsätt vinet och låt koka ihop i ett par minuter
  4. Ta i tomaterna och låt sjuda i 10-15 min
  5. Ta kastrullen från värmen och riv i chokladen.
  6. Rör runt och smaka av med salt peppar

Bönsallad med fermenterad rabarber

Se separat inlägg för recept på fermenterade rabarber. Man kan givetvis hoppa över dessa, ha i lite skivat äpple istället eller bara njuta av bönorna och rödlöken som de är!

  • ca 200 gr vaxbönor
  • en halv rödlök
  • 2 msk god vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk honung eller socker
  • 1 tsk salt

Gör såhär:

  1. Skiva löken tunt och blanda med vinäger, olja , honung och salt. Låt stå minst 15 min.
  2. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 1-3 min, (helt beroende på hur mycket krisp man vill ha.)
  3. Häll av och skölj hastigt i kallt vatten.
  4. Blanda med löken och ev. skivad fermenterad rabarber