Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fermenterade Rabarber

Detta recept utgår från en formel så du får själv räkna ut mängderna beroende på hur mycket rabarber du vill fermentera.

Du behöver:

  • köksvåg
  • glasburk med lock
  • rabarber
  • vatten
  • salt (utan jod, gärna havsalt)

Gör såhär:

  1. Skölj och dela rabarbern i ca 2 cm bitar
  2. Ställ glasburken på vågen och nollställ
  3. Fyll med rabarber nästan ända upp till kanten. Tryck till så de packas tätt.
  4. Fyll sedan med vatten så det täcker
  5. Ta den sammanlagda vikten rabarber + vatten och räkna ut 1% av den. Du har då fått mängden salt som ska tillsättas. (I mitt fall rabarber + vatten = 560g, avrundade uppåt till 6g salt)
  6. Häll av vattnet i en skål och tillsätt saltet. Rör om tills det mesta av saltet löst sig och häll tillbaka i burken med rabarber.
  7. För att verkligen vara säker på att inte syre kommer i kontakt med rabarbern i burken kan man fylla en liten plastpåse med vatten, knyta igen och använda som lock.
  8. Låt stå i rumstemperatur i minst 10-14 dagar. Detta kan bli en väldigt aktiv fermentering och första gången jag gjorde detta bubblade den över. Man kan förhindra detta genom att “pysa” den – (d.v.s. öppna försiktigt och snabbt stänga igen) nån gång ibland när fermenteringen kommit igång. Håll utkik efter små kolsyreliknande bubblor i burken.