Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bakad färsk vitkål med krämig matvete-otto

2 portioner:

  • 1/2 färsk vitkål eller 1/2 spetskål
  • 25 g smör
  • 1,5 dl matvete
  • 4 dl vatten
  • 1/2 dl grädde
  • 1 buljongtärning
  • 1/2 gul lök
  • 1 dl gröna bönor, finskurna
  • 1 dl finskuren stjälkselleri
  • 1/2 dl rostade hasselnötter

Gör såhär:

Bakad vitkål

  1. Dela kålen i klyftor och låt roten sitta kvar. Den hindrar den från att falla sönder i ugnen.
  2. Lägg smörbitar på kålen och mellan några av lagren. Man kan också använda en god olja om man hellre vill.
  3. Salta med flingsalt
  4. Baka i ugn 250 gr tills den fått fin färg. 10-15 min

Krämig Matvete-otto

  1. Bryn en halv finhackad lök i smör eller olja
  2. Lägg i matvete
  3. Häll i vatten (ca 4 dl) och en buljongtärning
  4. Puttra på svag värme ca 10 min.
  5. Lägg i bönor och koka några minuter till. Tillsätt ev. mer vatten.
  6. Koka ihop snabbt med ett par matskedar grädde och ta sist i sellerin