Matskiftet

Vägen till en grön matlagning

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Äppelchutney med ingefära, kanel och kardemumma

Denna sötsyrliga smaksymfoni är perfekt till gräddiga såser, grytor och starka ostar.

Som på bildexemplet – Krämig curry på potatis och kikärter.

Ingredienser

  • 0,5-0,7 kg äpplen
  • 1 röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten gul lök
  • 3 cm ingefära
  • 4 hela kardemummakapslar
  • 1 liten bit kanel
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl äppelcidervinäger

Gör såhär:

  1. Skär/hacka chili, vitlök, ingefära och lök fint.
  2. Skala och tärna äpple i ca 1 cm bitar.
  3. Spara en lite del med skal på till senare. Lägg upp den och ner i en skål med lite citron eller vinäger så blir den inte brun
  4. Blanda äpplen och hacket med socker och vinäger i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 40 min.
  5. Skär ned den lilla biten äpple du sparade i små (2mm) tärningar och låt koka med ett par minuter. Detta moment är valfritt men ger en trevlig variation i textur, färg och form.
  6. Lägg upp i väl rengjorda burkar. Täck med lock och förvara i kyl.