Äppelchutney med ingefära, kanel och kardemumma
Denna sötsyrliga smaksymfoni är perfekt till gräddiga såser, grytor och starka ostar.
Som på bildexemplet – Krämig curry på potatis och kikärter.
Ingredienser
- 0,5-0,7 kg äpplen
- 1 röd chili
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten gul lök
- 3 cm ingefära
- 4 hela kardemummakapslar
- 1 liten bit kanel
- 2 dl socker
- 1,5 dl äppelcidervinäger
Gör såhär:
- Skär/hacka chili, vitlök, ingefära och lök fint.
- Skala och tärna äpple i ca 1 cm bitar.
- Spara en lite del med skal på till senare. Lägg upp den och ner i en skål med lite citron eller vinäger så blir den inte brun
- Blanda äpplen och hacket med socker och vinäger i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 40 min.
- Skär ned den lilla biten äpple du sparade i små (2mm) tärningar och låt koka med ett par minuter. Detta moment är valfritt men ger en trevlig variation i textur, färg och form.
- Lägg upp i väl rengjorda burkar. Täck med lock och förvara i kyl.